6 dôvodov, prečo by ste mali variť v tlakovom hrnci
Tlakový hrniec je hrniec, ktorý varí jedlo pri zvýšenom tlaku. Vyšší tlak umožňuje dosiahnutie vyššej teploty varenia, takto varenie s nimi popisuje WikiPedia. Tlakové hrnce sú tu už viac ako 300 rokov, ale až po druhej svetovej vojne sa stali veľmi populárnymi. Aj keď ich popularita neskôr klesla, znovu sa dostávajú do popredia, prezradíme jeho výhody.
Varte rýchlejšie
Kto chce variť celé hodiny po dlhom a náročnom pracovnom dni? Presne tak! Tlakové hrnce skracujú čas varenia a to až o dve tretiny. Mali by byť podľa nás premenované na rýchle variče.
Ušetrite energiu a peniaze
Tlakové varenie je energeticky úspornejšie ako iné spôsoby varenia, pretože používa zachytenú paru na varenie, namiesto toho, aby ju púšťala do vzduchu. Budete potrebovať menej energie s kratším časom prípravy.
Jedzte zdravšie
Existuje mýtus, ktorý hovorí o tom, že vysoké teplo používané pri tlakovom varení zabíja vitamíny a minerály. Nie sme vedci v oblasti potravín, ale z vedeckého výskumu je dokázané, že tlakové varené potraviny si zachovávajú vyššiu výživovú hodnotu ako varenie. Nielen preto, že čas pre varenie pod tlakom je kratší, ale je schopný zachytávať vitamíny pred únikom v podobe pary.
Chutnejšie jedlo
Mimoriadne vysoké teplo použité pri tlakovom varení podporuje karamelizáciu a zhnednutie jedla. To prináša hlbokú a komplexnú chuť jedla a vytvára lahodne bohatý vývar v rovnakom čase. Je to tak celkom odlišné od vašej pravidelnej dusenej stravy.
Žiadny zápach, žiadny hluk
Varenie v horúcej kuchyni v lete je ako pobyt v saunovej miestnosti. Znova sa k slovu hlásia tlakové hrnce. Tlakový hrniec nebude zohrievať vašu kuchyňu pri varení. Navyše, ak používate elektrický tlakový hrniec, v kuchyni nemusíte ani zostať. Ideálne pre horúce leto. Poznáme ľudí, ktorí používajú tlakové hrnce pri kempovaní. Vzhľadom na to, že tlakový hrniec je pri varení pevne utesnený, nemusíte sa obávať zápachu jedla. Moderné tlakové hrnce nevytvárajú veľa hluku. Perfektné pre mamičky, ktoré potrebujú variť, keď dieťa spí.
Pohodlné rozmrazovanie
Zmrazené jedlo vyriešite za pár minút. Ak nemáte čas na rozmrazenie a nechcete používať mikrovlnnú rúru, vložte jedlo do tlakového hrnca. Je to rýchle a znovu bez zápachu v kuchyni, oproti mikrovlnke alebo pomalému procesu v bežnom kastróly.
Varenie v tlakovom hrnci je bezproblémové a jednoduché. Nastavíte ho a môžete sa pustiť od iných činností. Ideálny je pre tých, ktorí majú zaneprázdnený životný štýl. Čo viac môžete chcieť ako jesť zdravé a chutné jedlo, ktoré sa pripravuje ľahko a rýchlo?
Text a foto: PR